.

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

Wednesday, October 23, 2013

Bajet 2014 : Tugas Berat Najib.
Jumaat ini , satu lagi sessi pembentangan bajet oleh kerajaan Barisan Nasional bakal berlangsung . Bajet 2014 dilihat sebagai  medan bagi Parti Barisan Nasional menguji psikologi rakyat . Bajet secara amnya adalah pelan perbelanjaan , usaha mengimbangi wang yang dimiliki dengan wang yang akan dibelanjakan . Sejak 15 tahun berturut-turut , Barisan Nasional telah membentangkan bajet defisit  . Defisit bermakna berbelanja lebih dari pendapatan . Hutang negara yang kini berada sekitar RM546 billion tidak termasuk tanggungan luar jangka berjumlah RM147 billion menjadi halangan terbesar Najib dan barisan kabinetnya dalam merangka bajet .  

Berdasarkan situsi semasa , tidak banyak yang kita boleh harapkan . Najib dan kerajaan pimpinannya pasti cuba mengawal defisit bajet serta jumlah hutang dari terus mengembang . Mungkin peluang ini akan digunakan oleh Najib untuk meningkatkan pendapatan negara dengan menaikkan atau mengenakan cukai baru serta mengurangkan perbelanjaan kerajaan , termasuklah mengurangkan bantuan serta subsidi kepada rakyat yang diistilahkan sebagai rasionalisasi.

Satu perkara yang di nantikan dalam bajet 2014 ini   adalah jaminan kerajaan untuk hemah berbelanja dan rakyat pasti tidak lupa sejak tahun 2009 , kerajaan pimpinan Najib sering memohon belanjawan tambahan sebayak dua kali setahun . Beberapa siri Laporan Ketua Audit Negara juga menunjukkan banyak yang tidak kena dengan perbelanjaan kerajaan antaranya termasuklah pembaziran serta ketirisan.

Perkara besar dalam Bajet 2014 bukan "apa yang kita dapat?" tetapi ia adalah ruang untuk rakyat menyaksikan sendiri bagaimana kerajaan mematuhi bajet yang dibuat , mengurus kewangan secara berhemah serta menyelesaikan masalah ekonomi rakyat yang kian menghimpit . 
2 comments:

chery said...

yuk teman'' main poker online di www.royalflush99.com

Unknown said...

Anda perlu berhati-hati ketika memohon pinjaman di blog hari ini, saya tidak pernah ingin berkongsi pengalaman saya, tetapi Allah akan pernah berpuas hati dengan saya jika saya biarkan orang lain yang tidak bersalah jatuh ke dalam apa yang saya lalui di sini di internet ketika saya sedang mencari pinjaman, saya cuba untuk membayar hutang saya, maka saya memohon untuk pinjaman, tetapi sebaliknya yang berlaku, saya menjadi lebih terhutang budi sejak mula ia. Hutang saya $ 5000 meningkat kepada $ 9120, pemberi pinjaman palsu dikumpul $ 4120 dari saya tanpa pinjaman tunggal, mereka enggan membayar balik belakang saya yang telah dibayar dalam bentuk wang. Bersyukur kepada Tuhan kerana Puan Margaret, dia diberikan saya pinjaman sebanyak $ 25,000, kini hutang saya hilang, dan i am membayar balik ansuran bulanan saya, yang merupakan suku daripada gaji saya $ 390. Saya menggesa anda untuk melanggan perkhidmatan itu. heatherwhiteloanltd@gmail.com, qualityloanloanfirm@asia.com. Anda juga boleh menulis saya di alamat peribadi saya: rutama84@gmail.com. Semua yang terbaik.

rujukan