.

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

Friday, February 25, 2011

Revolusi di Libya menyebabkan kenaikan harga minyak dunia


Harga minyak terus melonjak, dengan harga minyak mentah Brent naik USD$7 untuk mencecah USD$119.79 setong semalam , paras tertinggi sejak Ogos 2008.


Harga minyak melambung kerana revolusi di Libya dengan jangkaan bekalan minyak akan terjejas . Pedagang juga bimbang ketidakstabilan politik di Libya mungkin merebak ke negara-negara Timur Tengah lain yang merupakan pengeluar minyak .Harga minyak Brent meningkat 15 % sejak 4 hari lalu.

Muammar Gaddafi diasak untuk meletak jawatan oleh rakyatnya yang kini memenuhi jalan - jalan di timur Libya dan sedang menuju Tripoli.Muammar Gaddafi mula mengarahkan Tentera Udara Libya mengebom beberapa bandar di negaranya sendiri yang kononnya dikuasai pembangkang . Dilaporkan bahawa 2 juruterbang angkatan udaranya terjun dari pesawat dengan menggunakan payung terjun dan membiarkan pesawat itu merempuh padang pasir kerana enggan mengikut arahan Gaddafi.

Revolusi rakyat di Libya menjejaskan eksport minyak mentah dari Libya kira - kira 1.6 juta setong sehari. Libya juga mempunyai simpanan minyak terbesar di Afrika.

Syarikat pengeluar minyak terbesar di Libya, Eni (Italy), dan dua lagi syarikat minyak - Repsol-YPF (Sepanyol) dan OMV (Austria) mula menggantung operasi mereka.

Pemerhati menjangkakan ketidaktentuan di Libya akan meningkatkan harga minyak sekurang - kurangnya USD$15 lagi dan harga itu akan berkurangan jika Gaddafi meletakkan jawatan.

Para pelabur juga bimbang revolusi di Tunisia, Mesir, Bahrain, Maghribi dan Oman boleh mempengaruhi negara-negara seperti Arab Saudi, Iran dan Nigeria yang merupakan pengeluar minyak yang besar.

Ramai yakin krisis di Libya tidak akan berakhir dengan cepat , oleh itu ramai mula melabur dalam emas.

Harga emas juga meningkat sebanyak 0.1 peratus mencapai USD$1,412.90 satu auns.

Deutsche Bank dalam laporannya semalam menjangkakan pertumbuhan ekonomi dunia akan terjejas jika harga minyak melebihi USDS$120 setong.


No comments:

rujukan