.

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

Tuesday, October 12, 2010

Pelan Transformasi Ekonomi MalaysiaTakrifan Negara Berpendapatan Tinggi menurut Bank Dunia adalah negara dengan pendapatan perkapita sekurang-kurangnya USD$12,196.[rujuk di sini]

Malaysia di bawah kepimpinan Najib Razak bercita - cita menolak naik pendapatan perkapita rakyat dari nilai semasa sekitar USD$7 000 kepada USD$15 000 menjelang tahun 2020.

Jika kita meneliti matlamat 7 % pertumbuhan KDNK setahun di dalam cabaran Wawasan 2020 , pada kiraan semasa , menjelang 2020 , pendapatan perkapita warga Malaysia seharusnya sekitar USD$21 000 . Mungkin Malaysia boleh mengucapkan selamat tinggal kepada cabaran Wawasan 2020. Untuk itu Model Ekonomi Baru dijadikan sandaran .

Cabaran memenuhi matlamat Model Ekonomi Baru juga besar . Malaysia perlukan pertumbuhan KDNK sekurang - kurangnya 6 % setahun bagi tahun - tahun mendatang. Menurut MIER matlamat ini sukar dicapai . [ rujuk di sini ] .

Ini bukanlah kali pertama satu pelan transformasi ekonomi negara diusulkan.Kita pernah ada Agenda Ekonomi Malaysia karya Parti keADILan Rakyat, juga punya misi hampir serupa .

Pelan transformasi ekonomi untuk Malaysia , Biar apa pun namanya sama ada Agenda Ekonomi Malaysia atau Model Ekonomi Baru , ia bergerak di atas beberapa faktor .

1.Singapura , Hong Kong ,Korea Selatan dan Taiwan pada tahun 70-an dan awal 80-an adalah setanding Malaysia . Kini Malaysia jauh tertinggal.

2.Persaingan menarik pelabur kian sengit . Vietnam yang dahulunya tidak menarik , kini menerima jumlah pelaburan yang hampir sama dengan Malaysia iaitu sekitar USD$8 Billion pada tahun 2008.

3.Bagi mengekalkan matlamat menjadi negara berpendapatan tinggi , sesuatu harus dilakukan terhadap lebih 2 juta buruh asing yang kebanyakkan mereka terlibat di dalam sektor pembuatan , perladangan , pembantu rumah dan pembinaan . Kebergantungan terhadap buruh asing yang keterlaluan akan menyebabkan tangga gaji bagi pekerja kurang mahir warga tempatan akan kekal rendah.

Risiko terperangkap di dalam ekonomi berpendapatan sederhana akan menyebabkan negara hilang momentum untuk terus bersaing dengan negara - negara berpendapatan tinggi .Di bawah RMK-10(2011-2015) , 12 NKEA dikenalpasti untuk dimajukan dan diberi tumpuan.

Kita pernah ada pelbagai projek serta koridor oleh pemimpin terdahulu , namun ianya enak didengar tetapi tiada kesan mendalam terhadap kehidupan warga . Ketua Eksekutif PEMANDU , Idris Jala berkata RM1.4 Trillion pelaburan swasta diperlukan dalam tempoh sepuluh tahun mendatang jika Malaysia bercita- cita menjadi negara berpendapatan tinggi sedangkan sepuluh tahun kebelakangan ini Malaysia hanya mencatatkan pelaburan swasta sekitar RM500 billion sahaja.

Rakyat melihat cabaran Model Ekonomi Baru sangat besar terhadap segala dasar yang bakal digubal oleh kerajaan . Disebalik meraih semula sokongan rakyat terhadap parti politik pemerintah , kegagalan melaksanakan segala yang dijanjikan bakal menjadi mimpi ngeri buat kerajaan pimpinan Najib Razak.


rujukan