.

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

Tuesday, November 23, 2010

KDNK suku ketiga 2010 : 5.3%Ekonomi Malaysia bagi suku ketiga 2010 menyusut kepada 5.3 % disebabkan permintaan dalam negeri dan luar negara yang semakin lembap.

Pertumbuhan pada suku ketiga dipacu oleh perbelanjaan sektor swasta yang lebih tinggi sekali gus mendorong permintaan domestik untuk berkembang .

Semua sektor ekonomi kecuali perlombongan mencatatkan pertumbuhan positif.Sektor perlombongan menguncup 1 % disebabkan pengeluaran minyak mentah yang lebih rendah.Sektor perkilangan mencatatkan pertumbuhan sederhana 7.5 %, mencerminkan pertumbuhan eksport yang lebih perlahan.

Kadar inflasi keseluruhan seperti yang diukur menerusi perubahan dalam Indeks Harga Pengguna (IHP), meningkat kepada 1.9 % disebabkan oleh kenaikan harga makanan dan minuman tanpa alkohol.

Nilai ringgit telah meningkat 5.5 % berbanding Dolar Amerika Syarikat (AS) disebabkan prospek ekonomi yang berbeza antara Asia dengan ekonomi maju yang telah merangsang sentimen pelabur terhadap ekonomi dan pasaran kewangan serantau.

Malaysia hanya perlu mencatatkan pertumbuhan 3.7 % pada suku keempat 2010 untuk membolehkannya mencapai unjuran rasmi Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 7 %.
rujukan