.

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

Tuesday, September 14, 2010

Gelembung Hartanah :Pinjam 80% Deposit 20%

Bank Negara Malaysia diberitakan sedang berbincang dengan institusi perbankan untuk membendung spekulasi dalam sektor hartanah bagi mengelak berlakunya gelembung hartanah.


Antara langkah yang sedang dikaji adalah cadangan agar nisbah pinjaman gadai janji berbanding nilai dikurangkan dari 90% kepada 80%.

Memetik berita yang disiarkan [ di sini ] OSK Research Sdn.Bhd. menjangkakan sektor hartanah negara bakal menyaksikan peningkatan harga tertinggi dalam tempoh 10 tahun menjelang 2012 dan 2013.

Biar pun sehingga kini belum ada tanda - tanda jelas berlakunya gelembung aset ataupun kenaikan melampau harga hartanah , namun sejarah telah membuktikan krisis ekonomi boleh berlaku akibat masalah yang dihadapi dalam sektor hartanah , sebagai contoh:


2. Jepun .Kita harus ingat bahawa , kos pinjaman yang rendah serta pinjaman bank yang berlebihan akan menyebabkan berlakunya transaksi pelaburan yang melampau sehingga mewujudkan spekulasi keterlaluan atau pun gelembung yang menyaksikan harga hartanah pada tahap yang tinggi.

Ketika gelembung ini pecah , bank akan gagal mendapat balik wang yang dipinjamkannya atau dengan kata lain NPL (non- performing loans) akan meningkat . Jika ini berlaku pasti wujud pengurangan pembiayaan oleh pihak bank terhadap pelbagai aktiviti ekonomi lainnya.

Kesannya amat parah , pengguna akan kurang berbelanja kerana masalah pembiayaan dan pinjaman yang ketat . Aktiviti ekonomi akan semakin perlahan , malah boleh runtuh.

Biar pun cadangan ini dilihat baik untuk ekonomi keseluruhannya , namun ada beberapa pertimbangan dan kelonggaran harus dibuat terutama terhadap pemilikan rumah kos rendah serta pemilikan rumah pertama.No comments:

rujukan