.

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

Friday, September 30, 2011

Jangkaan Bajet 2012
Belanjawan tahunan Malaysia untuk tahun 2012 dijangka akan dibentangkan oleh Menteri Kewangan yang juga Perdana Menteri Malaysia , Najib , pada 7 Oktober 2011 . Intipati Belanjawan 2012 , mungkin seperti 2 belanjawan terdahulu Najib , bergerak dan berkisar di dalam kerangka misi kerajaan pimpinan beliau iaitu Model Ekonomi Baru , Rancangan Malaysia ke-10 dan Wawasan 2020.
Bagi politikus di Malaysia , mereka menjangkakan Belanjawan 2012 adalah belanjawan terakhir Najib sebelum Pilihanraya Umum ke 13.

Satu perkara yang sangat menarik untuk diperhatikan adalah bagaimana kerajaan akan berbelanja untuk tahun 2012 kerana sehingga Mac 2011 , hutang negara sudah melebihi RM440 billion . Kerajaan sejak tahun 1998 membentangkan belanjawan defisit .

Peranan sektor swasta sebagai enjin utama pertumbuhan ekonomi mungkin masih agenda utama . Bajet 2012 mungkin sebagai dorongan kepada matlamat di dalam Rancangan malaysia ke -10 iaitu purata RM115 billion pelaburan swasta setahun .Pelbagai projek baru kearah merangsang pelaburan swasta dari dalam negara ( DDI) dijangka diperkenalkan sebagai usaha menghadapi kemuraman ekonomi dunia serta ketidaktentuan pasaran akibat krisis hutang yang masih mencengkam beberapa buah negara eropah serta kelembapan ekonomi di Amerika . Dalam memastikan ekonomi Malaysia kekal tumbuh dengan baik , Bajet 2012 mungkin mengambil kira situasi ini .
Sejak 27 Julai 2009 , Najib menawarkan 6 bidang keberhasilan negara yang dijadikan fokus utama kerajaan pimpinannya .Baru - baru ini Bidang Keberhasilan Utama Negara ke 7 diperkenalkan , iaitu "menangani kos sara hidup yang kian meningkat ". Industri pertanian termasuklah nelayan , penternak serta peladang dijangka mendapat manfaat yang banyak melalui belanjawan kali ini . Pemberian insentif subsidi termasuk bantuan kewangan akan memastikan harga barangan pertanian kekal rendah. Sistem kawalan harga serta pemberian subsidi bahan api , kesihatan serta pendidikan kepada rakyat dijangka diperkemas. Khidmat klinik 1 malaysia , kedai rakyat 1 malaysia serta program menu 1 malaysia dijangka diperluas ke seluruh pelusuk negara.
Dalam menghadapi situasi di mana kos sara hidup yang kian meningkat , golongan yang mudah terkesan iaitu golongan yang berpendapatan RM3000 ke bawah dijangka diberi pelbagai insentif .Saat ini , ramai yang menjangkakan kerajaan mungkin mengurangkan cukai pendapatan individu dalam persediaan untuk melaksanakan GST pada tahun - tahun mendatang .Jika ini berlaku , dijangka kerajaan akan menaikkan cukai-cukai lain yang bersifat penggunaan seperti rokok serta duti hiburan. Mungkinkah cukai tembakau dan minuman keras dinaikkan?Seperti belanjawan sebelum- sebelumnya kakitangan awam mengharapkan kenaikan gaji serta bonus tahunan .rujukan