.

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

Thursday, April 29, 2010

Cerita Dari GreeceGreece di ambang keruntuhan kredit namun ramai bimbang krisis kredit bakal menular ke seluruh Eropah.

Standard & Poor’s menurunkan taraf hutang luar Greece kepada sampah (junk) atau BB+daripada BBB- yang bermakna hutang tersebut tidak membawa galakan pelaburan.Agensi ini juga memberi amaran kepada pembeli hutang Greece bahawa mereka hanya mempunyai peluang antara 30 hingga 50 % untuk mendapat balik wang mereka sekiranya berlaku penstrukturan semula hutang atau pengingkaran.Standard & Poor's juga menurunkan penarafan kredit bagi Portugal.


Sudah timbul kebimbangan Portugal dan Sepanyol akan mengikut jejak Greece dan memerlukan bantuan.Sebelum ini bank-bank utama Romania , Kazakhstan, Hungary serta Iceland runtuh .

Minggu lalu Greece memohon pinjaman kecemasan berjumlah 45 Bilion Euro daripada Kesatuan Eropah dan IMF.Bantuan pertama akan dibayar pada 19 Mei ini dan Greece perlu menyusun semula pembiayaan bon 8.5 Bilion Euro yang akan matang.

Bagi mengelakkan krisis ini berjangkit ke seluruh Eropah , Kesatuan Eropah dan pihak IMF telah meluluskan dana sebanyak 110 Billion Euro kepada Greece setelah mendengar jaminan Kerajaan Greece bahawa ia akan mengurangkan bajet kerajaan dan menaikkan kadar cukai.

Dalam situasi terkini di mana banyak negara sedang di dalam fasa pemulihan dengan pelbagai pakej rangsangan oleh pihak kerajaan , Greece pula dilihat sebaliknya .Mampukah Greece keluar dari belenggu krisis yang dihadapinya?


No comments:

rujukan